Uitgeverij KLIN doet het weer!

Opnieuw heeft Sanja Kregar van Uitgeverij KLIN kans gezien een uiterst talentvolle auteur aan zich te binden. Kregar vertaalde een tweetal korte romans van de Kroatische Ivica Prtenjača en nog deze maand zal ook het Nederlandse lezerspubliek kunnen genieten van het werk van deze auteur!

 

Ivica Prtenjača (Rijeka, 1969) is niet alleen schrijver, maar ook dichter, blogger en columnist. Zijn schrijfcarrière begon hij als dichter en op zijn twintigste had hij al een literaire prijs te pakken. Daarna ging het hard met de naamsbekendheid van Prtenjača. In 2006 verscheen zijn eerste roman, ‘Het is goed, het is mooi’ in 2013 gevolgd door ‘De berg’. In 2018 verscheen ‘Het stille verval’.

Prtenjača heeft meerdere literaire prijzen gewonnen. Zo kreeg de auteur de prijs voor de beste Kroatische roman in 2014 voor ‘De berg’. In 2015 kwam daar de Booktigs prijs (de meest gelezen roman in de bibliotheken van Istrië) bij. In 2018 schreef Prtenjača het scenario voor de gelijknamige film die in de loop van 2019 wordt opgenomen.

‘Het is goed, het is mooi’ en ‘De berg’ van Prtenjača zijn door Kregar vertaald en worden –nog deze maand- gebundeld door Uitgeverij KLIN uitgebracht. Het direct twee romans van de auteur in Nederland uitbrengen ziet Kregar als uitgelezen kans om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met dit schrijftalent.

‘Het is goed, het is mooi’ vertelt het verhaal van de 34-jarige Ivica. Hij is schrijver, het lukt hem echter niet om aan werk te geraken. Uiteindelijk verlaat hij zijn geboortestad om in Zagreb aan de slag te gaan als verkoper in een boekwinkel. Zijn frustratie en fijngevoeligheid werken hem tegen in het dagelijks leven en ook zijn eenzaamheid en opmerkzaamheid spelen hem parten. Hij drinkt om zijn emoties te verzachten. Toch is hij niet zielig. Hij ziet schoonheid in onverwachte details en houdt intrinsiek van het leven ondanks dat het hem niet bepaald verwent. Ondanks dat gaat Ivica op enig moment behoorlijk over de schreef, maar komt weer sterker terug. Aan het einde van de roman, dat tegelijk open en circulair is, laat hij de lezer vermoeden dat hij voortaan zijn verlangens zal weten te beteugelen en verleidingen beter zal weten te weerstaan.

In het vervolg -‘De berg’- is Ivica opnieuw werkeloos. De boekhandel waar hij werkte is failliet gegaan door de verslechterende economie in Kroatië. Een ellendige neergang waar veel ondernemers mee geconfronteerd worden. Ondanks dat de hoofdpersoon ditmaal naamloos blijft, herkent de lezer hem als Ivica. Ook zijn ergernissen zal de lezer herkennen als ware die van hemzelf. Ivica trekt zich voor drie maanden terug in een uitkijkpost op een eiland. Weg van mensen, terug naar de eenzaamheid die hij tegelijkertijd liefheeft en vreest. Het is echter geenszins een zweverige retraite; hij waakt over zijn eiland om het te behoeden voor verwoestende zomerbranden. Als het er op aankomt, zal hij moeten handelen. Aan de buitenkant is hij harder, fermer geworden, onmiddellijker, mannelijker dan de Ivica in de eerste roman. En zijn innerlijke onrust is hij de baas.

Deze twee prachtige romans verschijnen in februari 2019 bij Uitgeverij KLIN onder ISBN-nummer 978-94-92160-14-0. Het geheel wordt voorzien van een hardcover, telt 232 pagina’s en kost € 24,50.

Afdrukken