De lastige weg richting uitgever..

Nederland kent ongeveer een miljoen mensen die op creatieve wijze het schrijven betrachten. Veel van hen koestert de hoop/wens ooit een boek uit te geven. Het vinden van een (geschikte) uitgever is echter verre van eenvoudig.

Een uitgever kan slechts een bepaald aantal boeken per jaar uitbrengen en zal derhalve kritisch zijn op de commerciële kansen die een toegestuurd manuscript hen biedt. Natuurlijk, een gevestigde auteur of een BN’er zal daar weinig moeite voor hoeven doen, maar wanneer je een beginnend of zelfs debuterend auteur bent, dan is het een flinke zoektocht.

 

Naast het feit dat veel uitgeverijen een bepaalde specialiteit hebben (zij hebben gekozen voor een bepaald genre en zullen derhalve geen manuscripten aannemen die daar niet in passen) is er ook een splitsing ontstaan in uitgeverijen. De zogenaamde klassieke uitgever beoordeeld een manuscript en, indien zij interesse heeft, zal zij de auteur een min of meer standaard contract aanbieden. Daarin is redactie en een (bescheiden) pakket aan boekmarketing kosteloos opgenomen. Bovendien zijn daarin de royalty’s vastgesteld die de auteur ontvangt.

Er zijn tegenwoordig echter ook diverse alternatieve ‘uitgeefvormen’. Dit soort uitgevers vraagt een investering van de auteur (uitgever en auteur dragen samen het eventuele financiële risico). Zij vragen een ISBN-nummer voor een boek aan en bieden het aan bij het CB. In enkele gevallen doen zij een stukje van de boekmarketing, maar de rest ligt bij de auteur. Dat klinkt negatief, maar hoeft het niet te zijn. Wanneer je zelf overtuigd bent van jouw werk, kan het zelfs een oplossing zijn wanneer het (nog) niet lukt om een reguliere uitgever te interesseren in jouw boek.

Tenslotte kan je jouw boek geheel in eigen beheer uitgeven via een drukker bij bijvoorbeeld een bedrijf als Boekscout of Brave New Books.

Zie je door de bomen het bos niet meer? HT-C Communicatie helpt je graag. Neem contact met ons op via htinorcenti.nl of 06-46590516. Wij gaan met genoegen met jou in gesprek over jouw wensen en de mogelijkheden. Wij hebben inmiddels al heel wat auteurs begeleid richting een uitgever!

Afdrukken E-mailadres

HT-C Communicatie en Marketing

Snijdershof 34
1713 WD Obdam
Noord Holland
E-mail: info@ht-c-communicatie.nl    
Mobiel: 06-46590516