Het hoge woord

Op 1 oktober a.s. verschijnt de roman ‘Het Hoge Woord – Vijf vrouwen en een familiegeheim’ van de auteur Rosemarijn Milo. Een biografische roman met vele raakvlakken met Meppel! Op zaterdag 17 oktober a.s. om 15.00 uur zal de auteur haar roman lanceren bij boekhandel Bruna in Meppel (Hoofdstraat 83).

In haar roman laat schrijfster Rosemarijn Milo haar grootvader, de in Meppel geboren en getogen Karel Hamer (1882 – 1958), zijn dramatische levensgeschiedenis vertellen. Dat verhaal is deels gefingeerd, maar geheel gebaseerd op ware gebeurtenissen. De achtergrond van Karel Hamer berust in elk geval op vaststaande feiten. Zijn beide grootvaders hebben gewerkt op de Ommerschans (nu gemeente Balkbrug) waar de een arts was en de ander apotheker. De Ommerschans was in de 19e eeuw eerst een ‘strafkolonie’, later een van de twee ‘Rijks Bedelaarsgestichten’ van de Maatschappij van Weldadigheid. De apotheker liet een kapitale villa bouwen in Meppel (Zuideinde 106) en de arts op de Ommerschans.

(*NB: In aflevering 42-2 van het tijdschrift Oud Meppel, juni 2020, staat een artikel van Rosemarijn Milo, ‘Een uitstapje naar Meppel’, een voorpublicatie van een hoofdstuk uit ‘Het Hoge Woord’.)

Relatie tot het eerder verschenen boek van de schrijfster

‘Het Hoge Woord’ staat volledig op zichzelf maar kan ook gelezen worden als tegenhanger van of vervolg op een eerdere roman van de schrijfster. In dat boek, ‘Een vervlogen droom – Verslag van een te kort leven’, vertelt zij over Guusje Maes, haar op 26-jarige leeftijd overleden grootmoeder, de eerste echtgenote van Karel Hamer. De oorzaak van de dood van Guusje Maes blijkt een decennialang bewaard familiegeheim, waarop Karel Hamer in ‘Het Hoge Woord’ zijn visie geeft.

Emancipatie!

Wat beide boeken met elkaar gemeen hebben is het hoofdthema: het verlangen naar emancipatie van een gehuwde vrouw in het begin van de 20e eeuw; in het eerste boek bezien door de ogen van Guusje Maes en in het tweede door de ogen van haar man.

Dat hier het thema ‘vrouwenemancipatie’ wordt bekeken vanuit het perspectief van een man (in een tijdperk dat meer dan 100 jaar achter ons ligt) kan zeker uniek worden genoemd.

Tijdens de presentatie van ‘Het Hoge Woord’ kunt u ook kennismaken met Rosemarijn Milo’s eerdere roman ‘Een vervlogen droom’. Beide boeken worden bij die gelegenheid door de schrijfster gesigneerd.

Over de auteur:

Na haar muziek-en rechtenstudie is Rosemarijn Milo (Amsterdam, 1945) advocaat en rechter geworden. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is zij in Frankrijk gaan wonen waar zij nog een tiental jaren als juridisch vertaalster heeft gewerkt. Eerder publiceerde zij ‘Brieven uit La Dominance, 2012, en ‘Een vervlogen droom’ in 2019.

Praktische informatie:

De ISBNummers zijn: 9789087598310 (Een vervlogen droom) en 9789087599461 (Het hoge woord). 

 

Afdrukken E-mailadres

HT-C Communicatie en Marketing

Snijdershof 34
1713 WD Obdam
Noord Holland
E-mail: info@ht-c-communicatie.nl    
Mobiel: 06-46590516