De boeken van Jeroen Rook

 

Met plezier en enthousiasme maak ik u attent op een bijzonder en actueel boek van een nog (te) onbekende, doch zeer getalenteerde auteur, Jeroen Rook. Zijn novelle ‘Spaanse vlag’, breng ik u juist nu onder de aandacht aangezien het bijzonder geschikt is als cadeau voor de komende feestdagen en het bovendien een zeer actueel thema herbergt: Covid-19. 

 

‘Spaanse vlag’ kent een tweetal hoofdpersonages, te weten de zeventienjarige Anton, een gameverslaafde puber die zo nu en dan drugs gebruikt, tot wanhoop van vader David. Anton is een groot liefhebber van literatuur en werkt als souffleur bij een theatergilde. Zijn vrouw en de moeder dan Anton -Ans- was een van de eerste Coronaslachtoffers en vader en zoon zijn derhalve op elkaar aangewezen.

‘Spaanse vlag’ is een prachtig en zeer actueel verhaal over een vader en zoon die elkaar onder moeilijke doch eigentijdse omstandigheden proberen terug te vinden.

Dit boek is niet alleen qua verhaal bijzonder actueel, maar het is ook nog eens zeer fraai geschreven door Rook. Het zou mij niet verbazen wanneer ‘Spaanse vlag’ zijn grote doorbraak zou betekenen.

Ook Rook….

Overigens is er inmiddels ook een bijzonder fraaie verhalenbundel van Jeroen Rook verschenen. ‘In de gietijzeren vuurkorf’ is een bundel voor volwassenen tussen de 20 en de 50. Een verhalenbundel waarbij de verhalen op uiterst geraffineerde wijze met elkaar verweven zijn en die de lezer meeneemt in een universum waarbij geleidelijk inzicht ontstaat.

Collega auteur, Marc Kerkhofs, zegt over deze bundel: “Dit is geen bundel die je opneemt om af en toe een verhaaltje te lezen. Het verhaal hangt organisch in elkaar en vereist een op zijn minst doorgetrokken aandachtboog van de lezer. Hij/zij wordt er dan ook goed voor beloond.

Na het lezen van het laatste verhaal vraag je je verwonderd af wat je nu eigenlijk gelezen hebt. Het is een circulair verhaal dat vervlochten is met het edele leven van Sjaak Steekzwager. Het steekt eigenlijk verduiveld goed in elkaar en je belooft jezelf om het boek nog eens te gaan lezen, maar dan gewapend met de kennis die je nu hebt.

Gaandeweg wordt je door een geheimzinnige hand in een universum getrokken, waarbij je regelmatig golven van inzicht ervaart. De voorgaande verhalen zijn stapstenen van een pad dat zich langzaam voor je ogen ontvouwt. In de gietijzeren vuurkorf is dan ook typisch zo'n boek dat absoluut om een tweede leesronde schreeuwt."

Nog meer Rook…

Jeroen Rook debuteerde in 2018 met het enthousiast ontvangen ‘Uit de zwartlederen koffer’; een uiterst fraai geschreven bundel die is samengesteld uit een aantal zeer uiteenlopende verhalen. Terugkerende thema’s zijn: liefde, erkenningsdrang, schuldgevoel en het dilemma tussen je hart volgen óf te doen wat er van je verlangd wordt.

Na dit debuut verscheen eerder dit jaar ‘De draad kwijt’. Een psychologische roman over Floris die, nadat hij cum laude afstudeert aan de universiteit, aan de slag gaat als onderzoeker in opleiding. Floris wil promoveren op robotica. Zijn wens is om robots naar een hoger niveau te brengen. Hij creëert een robot die hij Ave noemt, als anagram van Eva, het meisje, waar hij al sinds zijn tienertijd verliefd op is.

Rook zelf…

Jeroen Dirk Rook studeerde aan de TU in Delft en werd, na enkele omzwervingen, cameraman. In zijn werk als cameraman kan hij weliswaar een deel van zijn creativiteit kwijt, maar zijn ware passie is schrijven.

Rook: “Het vuur van creëren kon niet geblust worden in de knop van de premature bloem. Schrijven is een kwelling, maar het niet-schrijven een nog veel grotere.”

De boeken van Rook

Spaanse vlag | Paperback | 9789464183672 | 158 pagina’s | € 16,99

Uit de zwartlederen koffer | Paperback | 9789402245585 | 134 pagina's | € 19,--

De draad kwijt | Paperback | 9789493023567 | 260 pagina’s | € 19,--

In de gietijzeren vuurkorf | Paperback | 9789493023734 | 220 pagina’s | € 19,50

Afdrukken E-mailadres

HT-C Communicatie en Marketing

Snijdershof 34
1713 WD Obdam
Noord Holland
E-mail: info@ht-c-communicatie.nl    
Mobiel: 06-46590516