Biografie Exodus uit de vuurtoren verfilmd

De biografie Exodus uit de vuurtoren, Schaduw achter en gezicht naar de zon van auteur Dina-Perla Portnaar is verfilmd door productiehuis Tuvalu Media, in opdracht van KRO-NCRV. Dinsdag 27 april 2021 zendt KRO-NCRV de verfilming uit via NPO3. De uitzending heet Exodus en zal ongeveer 60 minuten duren. Start is om 22:10 CET.

Exodus uit de vuurtoren

Dina-Perla Portnaar groeit op in de joodse orthodoxie en een verstikkende werkelijkheid, waarin niets is wat het lijkt. Als jong meisje vecht Dina-Perla voor vrijheid en liefde, ontvlucht haar ouderlijk huis en besluit nooit meer terug te keren. Exodus uit de vuurtoren, met als hoofdtitel Schaduw achter en gezicht naar de zon, is een meeslepende onthulling en behandelt Dina-Perla’s bijzondere levenslessen uit die bewogen periode. Nooit eerder is een dergelijke entourage achter gesloten deuren, waaronder haar tijd op de orthodoxe school het Cheider, immers zo indringend en van binnenuit beschreven als nu.

Tien jaar na haar ontsnapping wordt Dina-Perla geconfronteerd met haar biologische kinderloosheid en gaat ze op onderzoek uit. Is het mogelijk om het geheel te ontrafelen? De autobiografie behandelt spiegelende getuigenissen, gefocust op de beleving van toen. Vanuit spiritueel oogpunt worden geëmancipeerde vrouwen geboren. Sterke vrouwen daarentegen, ontstaan door het leven.

Volledige artistieke vrijheid

Tuvalu Media heeft de volledige artistieke vrijheid gehad om hun interpretatie van het verhaal uit te drukken op het doek. Dina-Perla heeft zich afzijdig gehouden van het creatieve proces. Dit betekent dat het verhaal gedramatiseerd is en op zichzelf staat, los van het boek en de daadwerkelijke levensgeschiedenis. Met de verfilming wordt simpelweg beoogd om de maatschappij een eenduidige boodschap mee te geven, namelijk: leer hiervan. Dit, nooit meer en voor niemand niet.

“Het team van Tuvalu Media benaderde me met de vraag of ik interesse zou hebben in een verfilming van mijn boek. Na de eerste ontmoeting met producent Frank van Geloven wist ik dat ik dit wilde doen. Ik had vertrouwen in zijn aanpak, niet alleen als professional, maar vooral als mens. Frank bevatte namelijk delen van de geschiedenis die voor de meeste mensen alleen te begrijpen zijn. Het is mooi geworden. Ik sta achter de intentie om de wereld wakker te schudden en ik kan me vinden in de messaging,” zegt Dina-Perla Portnaar.

Waar weinig over bekend is

Het boek en de verfilming zijn in de huidige tijden nog altijd relevant. Gesloten gemeenschappen brengen risico’s met zich mee in het kader van integriteit. Maatschappelijk gezien, is het pijnlijk om te constateren hoe weinig kennis er bestaat over de mechanismen die van kracht kunnen zijn binnen dit soort parallelle werelden. Denk aan machtsstructuren, vriendjespolitiek, fraude, zaken onder het tapijt schuiven en alle mogelijke vormen van dwang. In het ergste geval wordt er gesproken over brandhaarden in de samenleving. Dit gebeurt wanneer zulk soort parallelle werelden een dreiging vormen voor de veiligheid en vrijheid van het collectief en niet alleen van het individu.

Een ander fenomeen waar weinig over bekend is, zijn de fasen nadat iemand uit een gesloten gemeenschap is gestapt. Fase één is de ontworsteling, zoals ook te volgen in de verfilming Exodus en het boek Exodus uit de vuurtoren. Daar blijft het niet bij. Na de ontworsteling volgt de reactie op waar iemand vandaan komt in de persoonlijke ontwikkeling. Later volgt de fase van het authentieke zelf en uiteindelijk de fase van de status quo. In die laatste fase is het gevolg van uit een gesloten gemeenschap stappen niet meer zo prominent aanwezig in de dagelijkse omgang met anderen en bij het maken van keuzes.

Redenen om uit een gesloten gemeenschap te stappen

Als geen ander weet Dina-Perla wat erbij komt kijken wanneer iemand uit een gesloten gemeenschap stapt. Ze belichaamt dit proces vanzelfsprekend vanwege haar geschiedenis. Ook heeft ze veel soortgelijke geschiedenissen doorgenomen. Het is uiterst fascinerend om niet alleen de overeenkomsten tussen de verhalen te vinden, maar om ook de verschillen naast elkaar te leggen.

Zo zijn er universeel drie redenen om uit een gesloten gemeenschap te stappen, namelijk het gedrag van mensen uit de gemeenschap, een vorm van trauma en intellectuele overtuigingen. In het geval van Dina-Perla hebben alle drie de factoren een rol gespeeld.

“Het is mogelijk om volledig te helen van wat voor situatie dan ook, mits je aan jezelf werkt. Persoonlijke groei en vrijdenken horen bij mij. Daar is bijvoorbeeld uit voortgekomen dat ik weet dat corporate spiritualiteit mogelijk is, zonder dat het ook maar iets met theologie, dogma’s, religie, of noem een soortgelijke kreet te maken heeft. Bovendien geloof ik dat bedrijven baat hebben bij een Chief Spiritual Officer die geen kerkelijke vertegenwoordiger is, maar iemand die zich kan buigen over integriteit en menselijkheid. Ook op het werk gaat het leven door. Levenstransities stoppen natuurlijk niet, evenals de wil om te verbeteren en te groeien als mens. Dat begint bij rust en bewustzijn. Terug naar de vertelling van Exodus: realiseer je dat dit bedoeld is als manifest voor verandering en dat dit niets te maken heeft met de dagelijkse vitaliteit en stand van zaken uit mijn leven. Met corporate spiritualiteit ga ik zeker door,” zegt Dina-Perla Portnaar.

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=WvTaatoQmc4

Nog eens alles op een rij:

Wanneer: dinsdag 27 april 2021

Tijd: 22:10 CET

Duur: 60 minuten

Zender: NPO3

Boek bestellen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over Dina-Perla Books                                                                                           

Dina-Perla is spreker en schrijver van de biografie Exodus van de vuurtoren, Schaduw achter en gezicht naar de zon en de gids Levende sierlijkheid. Ze spreekt en schrijft over wat ze sierlijk leven noemt, namelijk over corporate spiritualiteit, integriteit, mind building en persoonlijke groei. Niet alleen kennis en tools zijn haar eretekens. Ook de vele thema's uit haar persoonlijke leven. Dina-Perla doceert en faciliteert de ruimte voor anderen, met bevrijdende resultaten als gevolg. Meer via http://dinaperlabooks.com.

Afdrukken